• Garnki żeliwne

    Garnki żeliwne

    Wykonane z żeliwa (stop odlewniczy żelaza z węglem), które zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i długie utrzymywanie wysokiej temperatury.

    Podstawową zaletą naczyń żeliwnych jest możliwość rozgrzania ich do bardzo wysokich temperatur, co w efekcie znacząco poprawia walory smakowe przygotowywanych w nich potraw.

    Garnki  z żeliwa pozwalają na gotowanie, duszenie oraz smażenie potraw, mogą być też używane do bezpośredniego serwowania potraw na stole.  Są wytwarzane bez dodawania chemicznych i toksycznych substancji, co sprawia, że przygotowane w nich potrawy są zdrowe i doskonale wzbogacają naszą dietę. Dodatkowo, potrawy przyrządzane w naczyniach żeliwnych są naturalnie wzbogacane o pierwiastek żelaza, w trakcie gotowania w takich naczyniach żelazo w nich zawarte przechodzi do potrawy, zwłaszcza jeśli gotujemy potrawy w odczynie kwaśny, np.  przy użyciu soku z cytryny, octu winnego lub wina. Jak wiadomo, żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego i dzięki żelazu zawartemu w żeliwie osoby z niedoborami tego pierwiastka mogą wzbogacić swoją dietę o ten składnik.

    Obecnie na rynku można spotkać naczynia, które wykonane są nie tylko z żeliwa, ale również pokrywane są innymi dodatkowymi powłokami,  które wzbogacają  ich walory użytkowe i tak np. na rynku dostępne są naczynia, patelnie i  garnki żeliwne z powłoką ceramiczną, czy  garnki i patelnie żeliwne z powłoką emaliowaną

    Naczynia żeliwne doskonale nadają się na wszystkie rodzaje kuchni, doskonale przewodzą ciepło bez względu na jego źródło. Jeżeli  zadbamy o nie we właściwy sposób  będą nam służyły przez wiele lat.

    Garnek żeliwny

    Rondelek żeliwny

    Founde żeliwne