• Garnki stalowe – ze stali nierdzewnej, chirurgicznej

    Garnki stalowe – ze stali nierdzewnej, chirurgicznej

    Obecnie najpopularniejsze garnki to garnki ze stali nierdzewnej chromowo- niklowej 18/10 (skład stali to 18% niklu, 10% chromu). Jest to stal najwyższej jakości, bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości, nie przywierają  do niej żadne mikroorganizmy, nie wchłania zapachu potraw, nie barwi się od potrwa. Jest odporna  na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur.

    Bardzo ważnym elementem takich garnków jest dno, które powinno doskonale przewodzić ciepło i rozprowadzać po całym garnku. Może to być ciężkie dno jednowarstwowe lub dno wielowarstwowe. W  zależności od producenta tych warstw może być kilka, najważniejsze jest jednak to, by były one ze sobą  doskonale zespolone (połączone), co pozwoli na pełne wykorzystanie właściwości dna oraz zapobiegnie jego odkształcaniu. Dzięki warstwowej budowie dno doskonale przewodzi ciepło, ale także je akumuluje, co pozwala na gotowanie na małym płomieniu, czy tez małej mocy kuchni  i równocześnie zapobiega przywieraniu potraw. Garnki takie pozwalają często na gotowanie z udziałem  minimalnej ilości wody  lub gotowanie bez wody (tylko młode,  świeże i jędrne warzywa), co pozwala na zachowanie wartości odżywczych potraw.  Posiłki można przygotować w nich szybko i bez utraty wartości odżywczych, co jest bardzo ważne zwłaszcza dla osób dbających o zdrowie i zwracających uwagę na zdrowe odżywianie.

    Często garnki takie można nabyć w zestawach, w których znajdziemy dodatkowe elementy, które umożliwią nam gotowanie na parze (wkładka do gotowania na parze), gotowanie na jednym palniku w kilku garnkach (miski stalowe), smażenie frytek itd.

    Garnki Berghoff

    Garnki Berghoff Designo

    Garnki ze stali nierdzewnej nie muszą być „ nudne”, obecnie można spotkać na rynku garnki ze stali pokrywane różnobarwną powłoką emaliowaną, co daje klientom możliwość zakupu garnków w ulubionym kolorze pasującym do wystroju kuchni.

    Garnki Elo Red

    Garnki elo Limone

    Garnki Elo Purple

    Garnki Elo Grafit

    Garnki ze  stali nierdzewnej  można myć w zmywarce bez obawy, że stracą  swoje właściwości. Jeżeli garnki posiadają pokrywki wyposażone w  termometr, termo-kontroler,  to wówczas pokrywki myjemy ręcznie lub odkręcamy termometry  i tak przygotowane pokrywki  umieszczamy w zmywarce.

    Garnki stalowe  zazwyczaj  nadają się na wszystkie rodzaje kuchni tj. na kuchnie gazowe, elektryczne, ceramiczne oraz indukcyjne, należy jednak każdorazowo  przed zakupem upewnić się dla jakiego rodzaju kuchni przeznaczył je producent. Taka informacja w postaci obrazkowej powinna tez znaleźć się na spodniej stronie garnka (na dnie) oraz na kartonie.

    Garnki ze stali będą nam służyły przez wiele lat, pamiętajmy jednak, aby właściwie o nie dbać. Jeżeli np.  w naszych garnkach na dnie pojawią się białe kropi lub przebarwienia, to nic innego jak wynik solenia zimnej wody, pamiętajmy, aby wodę solić dopiero wtedy, gdy woda jest ciepła,  wówczas sól nie opada na dno i ni dochodzi do powstawania przebarwień. A co gdy przebarwienia już są, próbujemy usunąć  je  płynem do naczyń, a jeżeli i to nie pomaga wkrapiamy do garnka kilka kropel cytryny, przecieramy garnek i myjemy płynem. Te i inne rady z pewnością znajdą się w Instrukcji Obsługi i warto się z nimi zapoznać.